Transcultureel Systemisch Werk

1-jarige leergang onder leiding van Monique Bolung en Sara Setodeh


Thuiskomen in jezelf en het transculturele veld


Veel mensen met een migratie- of verplaatsingsachtergrond voelen zich diep van binnen ontheemd. Ze bewegen tussen werelden, passen zich aan, maar ervaren tegelijkertijd een gemis; een zoektocht naar een plek die werkelijk als ‘thuis’ voelt. De leergang TransCultureel Systemisch Werk (TCSW) biedt een bedding voor deze zoektocht. Hier krijg je de ruimte om je eigen cultuur en migratiegeschiedenis te doorvoelen, om verloren delen van jezelf terug te halen en om vanuit een dieper en doorleefd begrip anderen te begeleiden in dit proces.

Voor wie is deze leergang?

Deze opleiding is bedoeld voor coaches, therapeuten, leiders en andere professionals die systemisch willen werken met vraagstukken rondom migratie, identiteit en culturele verplaatsing. Je onderzoekt niet alleen de dynamieken van je cliënten, maar ook je eigen wortels en patronen.

Wat leer je in deze leergang?

Tijdens deze leergang leer je hoe migratie en culturele verplaatsing doorwerken in identiteitsvorming, relaties en professionele contexten. We werken met systemische principes, begeleide opstellingen en ervaringsgerichte oefeningen.


De kern van de opleiding: doel en opbouw

De leergang combineert persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je doorloopt een proces van zelfonderzoek en systemische verdieping, waarin je:

  • Je eigen cultuur en de Nederlandse cultuur verkent; in geografisch, historisch en systemisch perspectief.
  • Jouw migratiegeschiedenis en die van je familie doorvoelt, om te begrijpen hoe deze je identiteit en werkwijze beïnvloedt.
  • Systemisch leert werken met migratievraagstukken, met opstellingen en methodieken zoals PPR (Plaats, Positie, Rol) en BVA (Blijven, Vertrekken, Aankomen).
  • Jouw ontwikkeling presenteert in een afrondend proces; zowel persoonlijk als professioneel.


Het belang van Transcultureel Systemisch Werk

Migratie is meer dan een fysieke verplaatsing; het is een beweging die diep doorwerkt in generaties. Thema’s als verlies, afscheid, rouw, fragmentatie en herverbinding spelen hierbij een grote rol. In deze leergang onderzoeken we hoe deze thema’s zich manifesteren in individuen en systemen.

Door bewustzijn te ontwikkelen over deze dynamieken, leer je:

  • Hoe systemische patronen van migratie doorwerken in families, organisaties en samenlevingen.
  • Hoe je cliënten en teams begeleidt bij het vinden van hun plek en het omarmen van hun wortels.
  • Hoe je jouw eigen migratiegeschiedenis kunt omarmen als bron van kracht en transformatie.

 

Werkwijze

 We werken ervaringsgericht met een combinatie van:

  • Systemische opstellingen en praktische werkvormen
  • Lichaamsbewustzijn: meditatie en beweging
  • Muziek, poëzie en verhalen als toegangspoorten tot diepere lagen van het bewustzijn

 

Tijdens de afsluiting van de vorige leergang brachten deelnemers ontroerende odes aan hun moeders en grootmoeders, en onderzochten zij zowel daderschap als slachtofferschap binnen hun familiesystemen. Dit laat zien hoe krachtig en transformerend deze reis is.

data


De nieuwe leergang start 1 oktober 2025. Wil je meer weten? Neem contact met ons op en ontdek hoe deze opleiding jou kan helpen om dieper geworteld en wijzer begeleider te worden.

 

Lesdagen zijn op woensdag van 9.30 tot 17.00.
De groep sluit bij een maximum van 15 deelnemers.

 

Data:

1 oktober 2025

5 november 2025

3 december 2025

7 januari 2026

4 februari 2026

4 maart 2026

1 april 2026

6 mei 2026

3 juni 2026

1 juli 2026

 

Debbie Bernasco's podcast
in gesprek met Monique Bolung over intergenerationeel trauma (luisteren).

 

locatie


Als vaste leslocatie wordt er gebruik gemaakt van Woudschoten. Een fijne plek midden in de bossen van Zeist (nabij Utrecht).

kosten


Het lesgeld voor 2025 bedraagt €3932,50
Inbegrepen zijn: 

  • Algemeen lesgeld voor 1 jaar met 10 lesdagen
  • Locatie, koffie en thee & uitgebreide lunch
  • Online syllabus/opleidingsmap en artikelen
  • Twee inspirerende en betrokken docenten

Kosten die niet inbegrepen zijn: 

  • Boeken en overig studiemateriaal
  • Bij zakelijke facturatie moet rekening gehouden worden met 21% BTW op het totaalbedrag. (zie meer informatie onderaan de inschrijfpagina). 

 


docenten


MONIQUE BOLUNG 

Monique verdiept zich al 15 jaar in haar Nederlands-Indische en Indonesische achtergrond.

Ze is systemisch geschoold binnen SSB, zeer ervaren MT-coach en trainer/ opleider en systemisch begeleider van  transcultureel systemisch werken.

SARA SETODEH

Sara, geboren in Tehran-Iran, is 1e generatie migrant. Bij SSB werd ze opgeleid in TCSW. De resonantie van haar doorleefde ervaring en fijngevoeligheid zijn kenmerkend voor haar manier van werken. 

Ze begeleidt mensen in diverse overgangsfases van het leven.

 


REVIEWS


 "Ik besefte me niet hoeveel de gedwongen migratie van mijn vader impact had op hoe ik mijn plek innam en me manifesteerde. Hoe verbonden dit was met hoe welkom en thuis ik me voelde. Het transcultureel systemisch werk heeft me heel wat bewustwording en heling op dit gebied gebracht. Nu voel ik steeds meer dat ik thuis kan komen bij mezelf. Dat ik meer aanwezig en in verbinding ben. Dit gun ik iedereen. Ik raad deze opleiding dan ook van harte aan."

 

                                                                        Naomi Franken

 "De School voor Systemisch Bewustzijn biedt een krachtige mix van theoretisch kader, lichaamswerk en leren door doen. De ervaring, scherpe waarneming en Hilbrands gevoeligheid voor het energetisch veld is boeiend en indrukwekkend. Hij is de energie. De integratie van deze onderdelen maakt de opleiding uniek en zo waardevol. Holistisch in haar volle omvang. Zo subtiel geïntegreerd vind je het nergens."

 

                                                                        Rick van Zijp